Instructie

Deze week, week 4, 2010,  heb ik een nieuw stilleven op stapel gezet, het wordt een werk op doek, van Kruidvat, dus dat moet opnieuw gespannen worden, zie rechterboven en-onder hoek , het doek meet 80 x 60 cm. en is z.g. geheel geprepareerd…ja ja.  Ik begin dan met een eerste laag voor wat  betreft de achtergrond,  in dit geval een menging van zwart, paynes-gray, gebrande-sienna en napels-geel. Zoals te zien is, is de achtergrond rondom de onderwerpen een paar tinten lichter gehouden  door iets meer napels- geel. Dit doe ik om  de spullen welke er inkomen beter uit  te laten komen. Dan de tafel, in perspectief, dit doe ik om het gevaar te vermijden dat de spullen ‘eraf vallen’.

Als dit droog is schets ik in dit geval de kan en   het kommetje. Dit schetsen doe ik met een sterk verdunde olieverf, meestal gebrande Sienna, dat kan ik altijd corrigeren middels wegvegen met wat terpentine, geen thinner, dit stinkt en is té aggressief. Het ontwerpplan is nog niet geheel duidelijk, ik denk dat ik maar begin met wat kastanjes en wat brood. Je moet er altijd wél aan denken dat alle bv. bloemen enz. aan seizoenen onderhevig zijn. Dus  bij voorjaarsbloemen, hyacinthen niet gelijktijdig weer geven met najaarsbloemen, gladiolen of dahlia’s. Tegen beter weten in heb ik nog geen complete schets van het stilleven gemaakt, hierover later meer. Hetkommetje is in de eerste laag gezet, na eerst een lichte onderschildering van Acryl en later met olieverf, meestal de kleur gebrande sienna.. De vorm van de ellipsen, in dit geval aan het kommetje en de kan, doe ik met  behulp van een z.g. ellipsograaf. Dit is een ingenieus apparaat om ellipsen te tekenen. Verder maak ik  gebruik van een tekentafel met tekenhaak. Dit werkt heel snel en je hebt altijd rechte en parallel lopende lijnen. Het kommetje is zo goed als klaar, alleen als het complete werk naar mijn idee zowat gereed is worden de nuances aangebracht. De ijzeren kan was nog niet geheel droog dus ik blijf er maar een paar dagen vanaf.

De eerste kastanjes hebik trouwens weer over moeten doen ze waren in verhouding veel te klein, het leken qua grootte wel doperwten. Dat corrigeren doe ik als volgt waarbij opgemerkt dient te worden dat volgens de (z.g.) vaklieden het niet mogelijk is om acryl óver olie verf aan te brengen. Ik doe dit wél, eigenwijs als ik ben, en als volgt: Ik schuur het te verwijderen facet met grof schuurpapier, ontvet het (nu wel) met thinner, drogen en de acryl aan brengen. Dit is met behulp van een haardroger praktisch direct droog zodat het gecorrigeerde deel weer  in olie geschilderd kan worden. Ik doe dit al 25 jaar  zo en het is er nog nooit afgevallen. Ze zijn nu goed van grootte.

file://localhost/Users/josvermeij/.Trash/%20.pdf

Je wilt trouwens niet weten hoe moeilijk het is om  die omgevallen  emmer te tekenen. Het ziet er trouwens allemáál een beetje smoezelig en slordig uit, komt óók omdat het doek nog niet goed gespannen is.  De emmer en het brood staan er schetsmatig op en kunnen uitgewerkt worden. De kastanjes   zijn in de tweede laag . Het worden wel een laag of vier/vijf, en dan het licht er nog in. Je moet ‘t allemaal klaar zien. Ik wil trouwens laten zien hoe bar veel werk zo’n relatief makkelijk stilleven toch nog  is.  De kastanjes zijn zowat eens zo groot en zijn nu goed in verhouding. Het grote brood is bijna definitief, de lichte kleuren moeten nog drogen, deze drogen trouwens slechter als de donkere kleuren. Ik heb nogal wat moeite met die emmer, ik heb ‘m vanmiddag weer overgeschilderd.
Technisch klopt  ‘t,   maar  optisch  lijkt het er  niet op. Het zijn nl. 2 cirkels die elkaar overlappenen en in   perspectief in  elkaar  grijpen.  De kleinste cirkel loopt aan de rechterzijde niet goed. Tot nu toe, 5 febr. 2010, zit er  20 uur werk in.  Maar  zoals alle  stillevens die ik  heb geschilderd  is het zó leuk om te doen. De emmer ga ik maar ‘s goed bekijken, ik ga  op transparant papier de emmer ‘door’ tekenen. Dat wil zeggen dat ik de emmer ga tekenen óp het transparant papier zónder het brood. En dan maar kijken hoe ‘t eruit gaat zien. Het is nu 8 maart en ik heb het stilleven met de broden maar weer ‘s uit het rek gehaald. Het risico is, als je geen goede tekening vooraf maakt dat je zowat alles twee keer moet doen. Ja, dus nu ook. Ik vond de broden aan de rechterkant in de weg liggen, er kon zowat niets leuks meer bij. Dan maar met wit er overheen. Ik heb trouwens verleden week nog de emmer uitgelijnd en gecorrigeerd, nou is ‘ie goed. Met dit stilleven ga ik wel weer ‘s een keer door, Dus hou ‘t stilleven van de broodemmer  in de gaten. ‘t Kan wel even duren.
Het is inmiddels eind februari 2012 en heb het doek maar weer ‘s tevoorschijn gehaald, ‘t Moet toch een keer af. Ik heb een desastreus jaar 2011achter de rug en heb praktisch niet geschilderd. Wel heb ik op een camping tekenles gegeven aan twee jongetjes van een jaar of twaalf, érg leuk.