Triumph Bonneville

Begin van ‘t jaar 2008  ben ik begonnen aan een afbeelding van een motorblok. Het is een blok van een Triumph-Bonneville, 2cylinder, dubbele carburateur, bouwjaar ca 1958 á 1960. Een Engelse motorfiets. Zoals ik van te voren al wist is het verschrikkelijk veel werk  zeker als je foto’s  bekijkt. Ik ben in de begin jaren zestig eigenaar van een zelfde motorfiets geweest, maar door diefstal er van bij het circuit van Zandvoort was ik er weer  snel van af ook. Op de twee eerste schetsen is de versnellingsbak te zien, welke  áán het  blok is  gemonteerd, een deel van de uitlaat, daarna op de tweede afbeelding een deel van de rechter carburateur, de linker is nagenoeg niet te zien. Het blok is gedeeltelijk geschetst en kan verder met de eerste laag worden ingevuld.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er van een foto wordt gewerkt, ik ben nu niet in het bezit van een dergelijke motorfiets, er zit zoveel werk in dat het  onmogelijk is om zonder foto’s te werken. Daar bij komt het ook nog ‘s dat ik van mening ben dat het van een foto schilderen moeilijker is als van een echt onderwerp.  Op een foto  kan je trouwens  ‘niets’ voelen  en is niets drie dimensionaal. Je kan niets beetpakken. Dat klinkt belerend maar dat is ‘t niet!  Maar ja, ‘t is geen wedstrijd. Hieronder wat foto’s van de opbouw van het cylinderblok. Let speciaal op de koelribben aan de uitlaatpijp waar deze aan de cylinderkop is gemonteerd.
Vervolgens, hieronder  een eerste schildering van het distributiedeksel  waar achter zich de tandwielen voor de kleptiming, aandrijving van de oliepomp en ontsteking, waarvan één van de twee bougiekabel aansluitingen zichtbaar zijn, bevinden.  Er zit héél veel werk in de plug midden onderop het distributie deksel, dit is een oliedruk-indicator, er komt  n.l. een pennetje uit als de druk goed is, als er geen pennetje uitkomt, wat je natuurlijk niet ziet als je rijdt, is het te laat en is de motor naar de knoppen. Een ‘ prima ‘ constructie, maar ‘t is Engels, hé?
..
Het geheel moet nog nagekeken en eventueel bijgewerkt worden incl. de komplete achtergrond. Dit moet nooit van de voren definitief worden gedaan i.v.m. het vervuilen van het doek tijdens het schilderen. Ik denk dat vandaag 13 oktober 2010 de definitieve afbeelding op deze site wordt geplaatst.Omdat er veel wit inzit wacht ik wel een week of 4 met het vernissen van het doek. Dan is het definitieve ei gelegd.

Olie op doek 60 x 80 cm.       Verkocht